Košíčky s pomerančovou náplní a čokoládou
Ingredience
Hera |
55 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Čokoláda mléčná |
100 g |
Džem pomerančový |
220 g |
Kandovaná pomerančová kůra |
50 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 55g g Hery spolu s 60 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžíce pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
- (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- Do misky dáme pomerančový džem, přimícháme na malé kostičky kandovanou pomerančovou kůru a džem promícháme.
- Upravený pomerančový džem dáme po 1-2 lžičkách do připravených formiček s těstem.
- Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- Mezitím si v rendlíku, který položíme na kastrol s horkou vodou (5 dl) roztopíme mléčnou čokoládu.
- Upečené košíčky zalijeme čokoládou, necháme je vychladnout a pak podáváme.