Košíčky s pomerančovou náplní a čokoládou

Ingredience


Hera 55 g
Máslo čerstvé 60 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 140 g
Pomerančová šťáva 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Čokoláda mléčná 100 g
Džem pomerančový 220 g
Kandovaná pomerančová kůra 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 55g g Hery spolu s 60 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžíce pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  2. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  3. Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
  4. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  5. Do misky dáme pomerančový džem, přimícháme na malé kostičky kandovanou pomerančovou kůru a džem promícháme.
  6. Upravený pomerančový džem dáme po 1-2 lžičkách do připravených formiček s těstem.
  7. Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  8. Mezitím si v rendlíku, který položíme na kastrol s horkou vodou (5 dl) roztopíme mléčnou čokoládu.
  9. Upečené košíčky zalijeme čokoládou, necháme je vychladnout a pak podáváme.