Lahodné tarteletky s domácím kaštanovým pyré a višněmi
Ingredience
Cukr moučkový |
2.5 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kaštany jedlé |
500 g |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Rum |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
2 špetka |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Višně kandované |
20 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme z horní slupky a i z lesklé vnitřní (druhé) slupky. Kaštany z horké vody nevytahujeme najednou, ale postupně.
- Oloupané kaštany dáme do druhého hrnce se silnějším dnem. Přilijeme 2-2.5 dl mléka, přimícháme vanilkový cukr a skořici a pomalu, pod pokličkou vaříme doměkka asi 15 minut. Kaštany necháme v mléce vychladnout, pak je ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Dochutíme rumem, zázvorem a moučkovým cukrem podle chuti. Pokud potřebujeme pyré řidší, přidáme trochu mléka (2-3 lžíce).
- Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžící citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
- Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- Upečené tarteletky necháme je vychladnout, ozdobíme je kandovanou višní a podáváme.