Lahodné tarteletky s domácím kaštanovým pyré a višněmi

Ingredience


Cukr moučkový 2.5 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Kaštany jedlé 500 g
Mléko plnotučné 2.5 dl
Rum 2 polévková lžíce
Skořice mletá 2 špetka
Zázvor mletý 2 špetka
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Višně kandované 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme z horní slupky a i z lesklé vnitřní (druhé) slupky. Kaštany z horké vody nevytahujeme najednou, ale postupně.
  2. Oloupané kaštany dáme do druhého hrnce se silnějším dnem. Přilijeme 2-2.5 dl mléka, přimícháme vanilkový cukr a skořici a pomalu, pod pokličkou vaříme doměkka asi 15 minut. Kaštany necháme v mléce vychladnout, pak je ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Dochutíme rumem, zázvorem a moučkovým cukrem podle chuti. Pokud potřebujeme pyré řidší, přidáme trochu mléka (2-3 lžíce).
  3. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžící citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  4. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  5. Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
  6. Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  7. Upečené tarteletky necháme je vychladnout, ozdobíme je kandovanou višní a podáváme.