Skořicové koláčky

Ingredience


Citronová šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Minerální voda perlivá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 140 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cukr třtinový 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2.5 polévková lžíce
Meruňky 9 ks
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Rum 1 polévková lžíce
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2.4 dl
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 1 lžičkou skořice, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  2. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  3. Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
  4. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  5. Připravíme si máslovo-skořicovou náplň. Do mísy dáme 2.5 lžíce změklého másla, přisypeme 100 g třtinového cukru, 0.5 lžičky skořice, 1 špetku soli a 1 lžíci Maizeny a 1 lžíci mouky. Směs promícháme, a začneme ji šlehat elektrickou metlou. Postupně přidáme smetanu, vejce, vanilkový cukr, rum a krém vyšleháme.
  6. Omyjeme, osušíme a vypeckujeme zralé meruňky. Krém naneseme lžičkou do koláčků, asi do 2/3. Na každý koláček položíme polovinu meruňky dužinou vespod.
  7. Koláčky dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 15-20 minut dozlatova. Koláčky podáváme vychlazené.