Skořicové koláčky
Ingredience
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Minerální voda perlivá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
140 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Cukr třtinový |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2.5 polévková lžíce |
Meruňky |
9 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Rum |
1 polévková lžíce |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.4 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 1 lžičkou skořice, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
- (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- Připravíme si máslovo-skořicovou náplň. Do mísy dáme 2.5 lžíce změklého másla, přisypeme 100 g třtinového cukru, 0.5 lžičky skořice, 1 špetku soli a 1 lžíci Maizeny a 1 lžíci mouky. Směs promícháme, a začneme ji šlehat elektrickou metlou. Postupně přidáme smetanu, vejce, vanilkový cukr, rum a krém vyšleháme.
- Omyjeme, osušíme a vypeckujeme zralé meruňky. Krém naneseme lžičkou do koláčků, asi do 2/3. Na každý koláček položíme polovinu meruňky dužinou vespod.
- Koláčky dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 15-20 minut dozlatova. Koláčky podáváme vychlazené.