Košíčky z lískooříškového těsta
Ingredience
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
15 g |
Máslo arašídové |
120 g |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Ořechy lískové |
35 g |
Sůl |
1 špetka |
Tresť mandlová |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
- Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z těsta vyválíme plát o síle 5 mm.
- Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která poté vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.
- Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se košíčky dají lehčeji z formiček vyklopit.
- Naplníme je až po vychladnutí.