Šumavské koláče
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Droždí |
60 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku, osolíme, přidáme vykynulý kvásek z teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky, promícháme přidáme vejce, žloutky, změklé máslo, cukr a zbytek mléka, vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- Vyválíme kulaté koláče, ozdobíme náplněmi dle chuti, tvaroh, povidla, mák atd. Ozdobíme mandlemi, dáme na plech s pečícím papírem a necháme jěště asi 20 minut kynout.
- Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova.