Šumavské koláče

Šumavské koláče - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Droždí 60 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku, osolíme, přidáme vykynulý kvásek z teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky, promícháme přidáme vejce, žloutky, změklé máslo, cukr a zbytek mléka, vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  2. Vyválíme kulaté koláče, ozdobíme náplněmi dle chuti, tvaroh, povidla, mák atd. Ozdobíme mandlemi, dáme na plech s pečícím papírem a necháme jěště asi 20 minut kynout.
  3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova.