Černé nudle s kambalou a omáčkou
Ingredience
Estragon |
0.5 hrst |
Kambala |
600 g |
Kari koření |
1 špetka |
Mouka polohrubá |
400 g |
Noilly Prat |
50 ml |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pastis |
2 cl |
Pažitka |
1 kávová lžička |
Pepř růžový mletý |
1 kávová lžička |
Šafrán |
1 špetka |
Sépiový inkoust |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
60 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
50 ml |
Vývar rybí |
240 ml |
Máslo čerstvé |
300 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme těsto na nudle. V míse smícháme polohrubou mouku, 4 žloutky, 1 celé vejce, lžíci olivového oleje, sépiový inkoust a sůl. Vše vypracujeme v pevné, ale vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl dne odležet. Pomocí strojku na těstoviny vyrobíme dlouhé špagety, které během mletí pokrájíme. Černé těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření je scedíme a necháme vychladnout.
- Při přípravě omáčky postupujeme následovně: svaříme vermut Noilly Prat, bílé víno, 120 ml rybího vývaru, šafrán a růžový pepř. Vše přes sítko prolisujeme na pánev a zbytek v cedníku si odložíme stranou.
- Omáčku povaříme a přidáme smetanu. Do omáčky postupně vmícháváme 200 g nakrájeného másla. Dochutíme solí, kari a pastisem.
- Plátky kambaly opláchneme a osolíme. Ohřejeme zbytek rybího vývaru a kambalu v něm 5-7 minut ponecháme (pošírujeme).
- Opláchneme estragon, osušíme, otrháme lístky a nadrobno je nasekáme. Omáčku opět povaříme, přidáme scezenou usazeninu ze sítka, estragon, pažitku, a pokud je potřeba, dochutíme.
- Rozpustíme máslo a promícháme v něm nudle. Nahřejeme talíře a takto upravené nudle připravíme, položíme na ně plátek kambaly a kolem přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.