Černé nudle s kambalou a omáčkou

Ingredience


Estragon 0.5 hrst
Kambala 600 g
Kari koření 1 špetka
Mouka polohrubá 400 g
Noilly Prat 50 ml
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pastis 2 cl
Pažitka 1 kávová lžička
Pepř růžový mletý 1 kávová lžička
Šafrán 1 špetka
Sépiový inkoust 100 g
Smetana 12% (konzumní) 60 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 50 ml
Vývar rybí 240 ml
Máslo čerstvé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme těsto na nudle. V míse smícháme polohrubou mouku, 4 žloutky, 1 celé vejce, lžíci olivového oleje, sépiový inkoust a sůl. Vše vypracujeme v pevné, ale vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl dne odležet. Pomocí strojku na těstoviny vyrobíme dlouhé špagety, které během mletí pokrájíme. Černé těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření je scedíme a necháme vychladnout.
  2. Při přípravě omáčky postupujeme následovně: svaříme vermut Noilly Prat, bílé víno, 120 ml rybího vývaru, šafrán a růžový pepř. Vše přes sítko prolisujeme na pánev a zbytek v cedníku si odložíme stranou.
  3. Omáčku povaříme a přidáme smetanu. Do omáčky postupně vmícháváme 200 g nakrájeného másla. Dochutíme solí, kari a pastisem.
  4. Plátky kambaly opláchneme a osolíme. Ohřejeme zbytek rybího vývaru a kambalu v něm 5-7 minut ponecháme (pošírujeme).
  5. Opláchneme estragon, osušíme, otrháme lístky a nadrobno je nasekáme. Omáčku opět povaříme, přidáme scezenou usazeninu ze sítka, estragon, pažitku, a pokud je potřeba, dochutíme.
  6. Rozpustíme máslo a promícháme v něm nudle. Nahřejeme talíře a takto upravené nudle připravíme, položíme na ně plátek kambaly a kolem přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.