Košíčky s čokoládovým krémem a granátovým jablíčkem
Ingredience
Čokoláda na vaření |
170 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.4 dl |
Sůl |
1 špetka |
Šťáva z granátových jablíček |
6 dl |
Želatina |
25 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Citronová kůra |
0.08 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
0.17 kávová lžička |
Cukr moučkový |
3.33 g |
Mandle |
6.67 g |
Máslo tradiční |
10 g |
Mouka pšeničná hladká |
16.67 g |
Sůl |
0.17 špetka |
Tresť mandlová |
0.17 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
0.17 ks |
Voda pitná |
0.33 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Košíčky z mandlového těsta [41441]:
- Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, přidáme 40 g pomletých loupaných mandlí, 1 špetku soli a 20 g moučkového cukru.
- 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou mandlové tresti. Nakonec přimícháme 0.5 lžíci nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy. Znovu promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
- Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .
- Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která pak vtlačíme do formiček na košíčky "tarteletky".
- Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Pak odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je pak opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Košíčky naplníme až po vychladnutí.
- Připravíme si čokoládový krém. Do rendlíku si nalijeme 2.4 dl smetany. Přivedeme ji k varu vložíme do ní rozlámanou čokoládu (170 g )a mícháme do rozpuštění. Přidáme do ní vanilkovou příchuť, 1 špetku soli, promícháme a odstavíme z plotny. Směs necháme zchladnout.
- Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. Šlehačku pak opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.
- Na želé si do rendlíku nalijeme 6 dl šťávy z granátových jablíček, přidáme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Pak ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C do úplného rozpuštění.
- Košíčky naplníme krémem, potřeme připraveným, mírně vychlazeným želé, necháme zatuhnout a servírujeme.