Košíčky s mascarpone krémem a růžovým pomerančem

Ingredience


Pomeranče 1 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 30 g
Mascarpone 220 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Listové těsto 500 g
Voda pitná 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme sýrový krém: čerstvý lahodný sýr Mascarpone v míse smícháme s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Elektrickým šlehačem sýr s cukrem vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Odložíme ho do chladničky na 20 minut.
  2. Omyjeme a osušíme růžový pomeranč. Oloupeme ho a jednotlivé plátky sloupneme z bílé slupky tak, že nám zůstanou jen plátky s čistou dužinou a odložíme je do misky.
  3. Upečeme si košíčky z listového těsta. Na pomoučeném vále si velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm si vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
  4. Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení nám vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby si dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova. vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
  6. Košíčky naplníme sýrovým krémem, ozdobíme plátky růžového pomeranče. Podáváme je vychlazené.