Košíčky s mascarpone krémem a růžovým pomerančem
Ingredience
Pomeranče |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
30 g |
Mascarpone |
220 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Listové těsto |
500 g |
Voda pitná |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve si připravíme sýrový krém: čerstvý lahodný sýr Mascarpone v míse smícháme s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Elektrickým šlehačem sýr s cukrem vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Odložíme ho do chladničky na 20 minut.
- Omyjeme a osušíme růžový pomeranč. Oloupeme ho a jednotlivé plátky sloupneme z bílé slupky tak, že nám zůstanou jen plátky s čistou dužinou a odložíme je do misky.
- Upečeme si košíčky z listového těsta. Na pomoučeném vále si velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm si vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
- Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení nám vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby si dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova. vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
- Košíčky naplníme sýrovým krémem, ozdobíme plátky růžového pomeranče. Podáváme je vychlazené.