Zakrytý jablečný koláč
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Listové těsto |
500 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Brusinky sušené |
50 g |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Jablka |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
Cukr třtinový |
25 g |
Hrozinky |
25 g |
Jablka |
2 ks |
Máslo čerstvé |
25 g |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Skořice mletá |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
- Do hrnce vložíme kousky jednoho jablka, přidáme cukr, sušené brusinky, vanilkový cukr a 150 ml vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré.
- Z listového těsta vyválíme kruh a vložíme ho na pečícím papírem vyložený plech. Zbytek jablek smícháme s hrozinkami, cukrem, máslem, skořicí a pomerančovou kůrou. Takto připravenou směs naklademe do středu těsta, okraje potřeme vodu a spojíme do uzlíčku. Přiklopíme druhým plechem vyloženým pečícím papírem a opatrně převrátíme. Odstraníme vrchní pečící papír a uzlík opatrně vyválíme. Těsto potřeme bílkem a posypeme cukrem. Ostrým nožem povrch těsta třikrát prořízneme a vložíme na 20 minut odpočívat do chladničky.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a vložíme do ní plech s koláčem. Pečeme asi 30 minut. Po upečení koláč necháme trochu zchladnout, nakrájíme ho na dílky a servírujeme přelitý jablečným pyré.