Zakrytý jablečný koláč

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Listové těsto 500 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Brusinky sušené 50 g
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Jablka 1 ks
Voda pitná 150 ml
Cukr třtinový 25 g
Hrozinky 25 g
Jablka 2 ks
Máslo čerstvé 25 g
Pomerančová kůra 1 kávová lžička
Skořice mletá 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
  2. Do hrnce vložíme kousky jednoho jablka, přidáme cukr, sušené brusinky, vanilkový cukr a 150 ml vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré.
  3. Z listového těsta vyválíme kruh a vložíme ho na pečícím papírem vyložený plech. Zbytek jablek smícháme s hrozinkami, cukrem, máslem, skořicí a pomerančovou kůrou. Takto připravenou směs naklademe do středu těsta, okraje potřeme vodu a spojíme do uzlíčku. Přiklopíme druhým plechem vyloženým pečícím papírem a opatrně převrátíme. Odstraníme vrchní pečící papír a uzlík opatrně vyválíme. Těsto potřeme bílkem a posypeme cukrem. Ostrým nožem povrch těsta třikrát prořízneme a vložíme na 20 minut odpočívat do chladničky.
  4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a vložíme do ní plech s koláčem. Pečeme asi 30 minut. Po upečení koláč necháme trochu zchladnout, nakrájíme ho na dílky a servírujeme přelitý jablečným pyré.