Rajčatový koláč s olivami
Ingredience
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mozzarella |
125 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
90 g |
Protlak rajčatový |
140 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Mák - semena |
90 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku zpracujeme s máslem, mákem, cukrem, solí a pepřem na drobenku. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme 30 minut v chladničce.
- V pánvi na rozehřátém oleji opékáme oloupanou, nahrubo nasekanou cibuli a nadrcený česnek 3-5 minut. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, nasekanou bazalku a cukr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a podusíme 5-7 minut do zhoustnutí.
- Těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy o průměru 30cm. Okraje trochu vytáhneme a dno propícháme vidličkou. Korpus předpékáme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia 15 minut.
- Potom na korpus rozprostřeme vychladlou rajčatovou náplň, posypeme nastrouhaným sýrem, olivami a pečeme ještě 15-20 minut.
- Koláč ozdobíme nasekanou bazalkou a můžeme podávat teplý i studený.