Vol-au-vents s pěnou z lesních jahod

Ingredience


Listové těsto 500 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 dl
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Cukr krupice 90 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Jahody lesní 230 g
Malinová šťáva 1.5 dl
Želatina 1.5 polévková lžíce
Jahody lesní 170 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Upečeme košíčky z listového těsta "vol-au vents". Vál nepatrně pomoučíme. Velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
  2. Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  4. Omyjeme a osušíme 400 g lesních jahod. 230 g jahod rozmixujeme. Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny, zalijeme ji 1.5 dl jahodové šťávy. Necháme ji ve šťávě asi 10 minut nabobtnat, pak začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Potom želatinu pomalu zahříváme asi na 60°C. Rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout. Pak ji důkladně promícháme s rozmixovanými jahodami.
  5. Na šlehačku vyšleháme elektrickou metlou vychlazenou smetanu do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
  6. Na sníh vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžicí krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, pevný. Dáváme pozor, abychom sníh nepřešlehali.
  7. Do jahodového pyré postupně zapracujeme šlehačku a potom zapracujeme sníh.
  8. Košíčky naplníme jahodovou pěnou, ozdobíme zbytkem lesních jahod a servírujeme.