Vol-au-vents s pěnou z lesních jahod
Ingredience
Listové těsto |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 dl |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Cukr krupice |
90 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Jahody lesní |
230 g |
Malinová šťáva |
1.5 dl |
Želatina |
1.5 polévková lžíce |
Jahody lesní |
170 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Upečeme košíčky z listového těsta "vol-au vents". Vál nepatrně pomoučíme. Velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
- Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Omyjeme a osušíme 400 g lesních jahod. 230 g jahod rozmixujeme. Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny, zalijeme ji 1.5 dl jahodové šťávy. Necháme ji ve šťávě asi 10 minut nabobtnat, pak začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Potom želatinu pomalu zahříváme asi na 60°C. Rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout. Pak ji důkladně promícháme s rozmixovanými jahodami.
- Na šlehačku vyšleháme elektrickou metlou vychlazenou smetanu do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
- Na sníh vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžicí krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, pevný. Dáváme pozor, abychom sníh nepřešlehali.
- Do jahodového pyré postupně zapracujeme šlehačku a potom zapracujeme sníh.
- Košíčky naplníme jahodovou pěnou, ozdobíme zbytkem lesních jahod a servírujeme.