Čokoládový dort s nugátovou polevou
Ingredience
Čokoláda na vaření |
200 g |
Cukr krupice |
125 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Mandle |
60 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Čokoláda bílá |
30 g |
Cukr moučkový |
250 g |
Kakao |
30 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle.
- Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C
- asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek.
- Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme.
- Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne.
- Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu.
- Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády.