Čokoládový dort s nugátovou polevou

Ingredience


Čokoláda na vaření 200 g
Cukr krupice 125 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Mandle 60 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 90 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Čokoláda bílá 30 g
Cukr moučkový 250 g
Kakao 30 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle.
  3. Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C
  4. asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek.
  5. Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme.
  6. Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne.
  7. Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu.
  8. Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády.