Houbové lasagne s čedarem
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Houby čerstvé |
500 g |
Lasagne |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
800 g |
Špenát listový mražený |
500 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
300 g |
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mléko polotučné |
900 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme očištěné, nakrájené houby, rozdrcený česnek a smažíme 5 minut. Přisypeme hladkou mouku a mícháme ještě 1 minutu. Přidáme rajčata, nasekanou bazalku a podle chuti osolíme a opepříme. Pod pokličkou dusíme 20 minut.
- Příprava omáčky: Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme mouku, krátce zamícháme a postupně přiléváme mléko. Za stálého míchání vaříme zvolna 2-3 minuty. Okořeníme, ochutíme hořčicí a odstavíme z plotny.
- Rozmrazený špenát osolíme a opepříme, lžící z něj vytvarujeme kuličky.
- Do zapékací mísy nalijeme 1/3 houbové směsi a navrch položíme část špenátových kuliček. Pokryjeme 1/3 omáčky a 1/3 nastrouhaného čedaru. Navrch položíme polovinu lasagní. Vrstvy opakujeme, nakonec povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut dozlatova.