Špagety se slávkami a smetanovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Mušle slávky 1.5 kg
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Špagety, Makarony 500 g
Sůl 1 špetka
Víno bílé 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a scedíme.
  2. Mezitím očistíme slávky a zbavíme je byssových vláken.
  3. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a velmi krátce orestujeme prolisovaný česnek. Přilijeme víno, vložíme slávky a pod pokličkou při nízké teplotě asi 5min podusíme. Slávky vyjmeme, použijeme pouze neotevřené.
  4. Do šťávy vmícháme smetanu, nakrájenou bazalku, ochutíme solí a pepřem a ještě asi 2min povaříme.
  5. Špagety rozdělíme na talíře, poklademe slávkami, přelijeme omáčkou a podáváme.