Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí

Ingredience


Brambory 400 g
Majoránka 10 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
Cibule 3 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kmín celý 10 g
Máslo čerstvé 30 g
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 20 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 dl
Zelí hlávkové bílé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Knedlíky: Brambory oloupeme a na středním struhadle nastrouháme do misky, přidáme nastrouhaný česnek, mouku, rozklepneme celé vejce, vsypeme majoránku, sůl a dobře vařečkou promícháme. Těsto má byt spíše hustší.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu, lžíci nabereme bramborové těsto, vytvoří se knedlíky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. Až vyplavou na hladinu, tak jsou uvařené. Vyndáme je z vody do mísy, přidáme máslo, promícháme je a udržujeme v teple.
  3. Zelí: Slaninu nakrájíme na kostky, dáme na pánev, přidáme máslo, oloupanou, na kostky nakrájenou cibuli, osmažíme dozlatova. Zelí nakrájíme na tenké proužky,přimícháme k surovinám v pánvi, promícháme, přisypeme kmín, ocet, cukr, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec zelí posypeme nasekanou petrželkou, podle chuti osolíme, opepříme. Zelí připravujeme na sporáku, ale můžeme také vložit do horké trouby na 30 minut.