Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí
Ingredience
Brambory |
400 g |
Majoránka |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
Cibule |
3 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kmín celý |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
20 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
Zelí hlávkové bílé |
500 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Knedlíky: Brambory oloupeme a na středním struhadle nastrouháme do misky, přidáme nastrouhaný česnek, mouku, rozklepneme celé vejce, vsypeme majoránku, sůl a dobře vařečkou promícháme. Těsto má byt spíše hustší.
- Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu, lžíci nabereme bramborové těsto, vytvoří se knedlíky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. Až vyplavou na hladinu, tak jsou uvařené. Vyndáme je z vody do mísy, přidáme máslo, promícháme je a udržujeme v teple.
- Zelí: Slaninu nakrájíme na kostky, dáme na pánev, přidáme máslo, oloupanou, na kostky nakrájenou cibuli, osmažíme dozlatova. Zelí nakrájíme na tenké proužky,přimícháme k surovinám v pánvi, promícháme, přisypeme kmín, ocet, cukr, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec zelí posypeme nasekanou petrželkou, podle chuti osolíme, opepříme. Zelí připravujeme na sporáku, ale můžeme také vložit do horké trouby na 30 minut.