Zapečená vejce s balkánským sýrem
Ingredience
Máslo čerstvé |
120 g |
Ocet kvasný lihový |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr balkánský |
500 g |
Vejce slepičí |
12 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 8 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na dno každé zapékací misky dáme 15 g másla, poprášíme mletou sladkou paprikou a vsypeme 125 g rozdrobeného sýru. Pečeme v troubě na 150°C asi pět minut.
- Poté do každé misky vložíme 3 ztracená vejce, přelijeme čtvrtinou rozpuštěného másla, poprášíme pepřem, mletou pálivou paprikou a tři minuty zapékáme. Vejce podáváme v miskách, zdobíme jemně nasekanou petrželovou natí.
- Ztracená vejce: Do vroucí osolené vody s octem postupně opatrně rozklepneme vejce a vaříme zhruba 4 minuty. Vejce poté děrovanou sběračkou vyjmeme, necháme okapat a klademe do zapékacích misek.