Tagliatelle s hřebenatkami ve smetanové omáčce
Ingredience
Estragon |
0.5 hrst |
Fenykl obecný |
1 polévková lžíce |
Hřebenatka |
16 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šafrán |
0.1 g |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
125 g |
Sůl |
1 špetka |
Tagliatelle |
400 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno. Bylinky opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Do hrnce nalijeme víno, 250 ml vody, přidáme šalotku, bylinky a koření a vše 10 minut povaříme. Hřebenatky vložíme do vývaru asi na 2 minuty, poté je vyjmeme a udržujeme v teple.
- Povařený vývar přecedíme, nalijeme zpět do hrnce a ještě jednou povaříme, aby zhoustl. Do vývaru přidáme smetanu a vaříme, dokud nezíská omáčka krémovou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem.
- Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
- Ve velké pánvi rozpálíme máslo, vložíme na něj těstoviny a trochu promícháme.
- Hřebenatky nakrájíme na plátky, na chvilku vložíme do smetanové omáčky a prohřejeme. Nahřejeme talíře a nasekáme petrželku. Na nahřáté talíře upravíme tagliatelle, přelijeme omáčkou a zdobené sekanou petrželkou podáváme.