Zázvorový koláč s piniovými ořechy

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Likér pomerančový 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 110 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Oříšky piniové 100 g
Pomeranče 1 ks
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Soda jedlá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Zázvor celý 80 g
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, dortovou formu vymažeme máslem. V misce smícháme mouku, cukr, máslo a vyrobíme drobenku. Nakonec do ní přimícháme mletý zázvor a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  2. Zázvor očistíme, nakrájíme na malé kostičky, polovinu piniových ořechů a zázvoru rozprostřeme na dno dortové formy. Zbytek ořechů nasekáme, spolu s kostičkami zázvoru přimícháme do drobenky. Odvážíme 100 g těsta, rozprostřeme ho na piniové ořechy a zázvor. Ke zbytku těsta přimícháme smetanu a jedlou sodu smíchanou s vejcem, těsto nalijeme do formy.
  3. Dortovou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut, poté vyjmeme a necháme vychladnout.
  4. Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé slabé slupky a dílky pomerančů zdobíme hotový vychladlý koláč. Nakonec koláč ještě zakápneme pomerančovým likérem.