Zázvorový koláč s piniovými ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Likér pomerančový |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
110 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Oříšky piniové |
100 g |
Pomeranče |
1 ks |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zázvor celý |
80 g |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, dortovou formu vymažeme máslem. V misce smícháme mouku, cukr, máslo a vyrobíme drobenku. Nakonec do ní přimícháme mletý zázvor a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Zázvor očistíme, nakrájíme na malé kostičky, polovinu piniových ořechů a zázvoru rozprostřeme na dno dortové formy. Zbytek ořechů nasekáme, spolu s kostičkami zázvoru přimícháme do drobenky. Odvážíme 100 g těsta, rozprostřeme ho na piniové ořechy a zázvor. Ke zbytku těsta přimícháme smetanu a jedlou sodu smíchanou s vejcem, těsto nalijeme do formy.
- Dortovou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut, poté vyjmeme a necháme vychladnout.
- Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé slabé slupky a dílky pomerančů zdobíme hotový vychladlý koláč. Nakonec koláč ještě zakápneme pomerančovým likérem.