Žloutkový dort s čokoládou

Ingredience


Cukr moučkový 340 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Mouka pšeničná hrubá 180 g
Tuk 30 g
Vejce slepičí 6 ks
Čokoláda mléčná 100 g
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 20 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme mouku, vyšleháme bílky se 100 g cukru do sněhu a přimícháme do těsta. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a nalijeme do ní těsto. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna přibližně 35 minut. Dort necháme vychladnout.
  2. Do kovové mísy nalijeme mléko, rozkvedláme v něm žloutky, přisypeme mouku, moučkový a vanilkový cukr, mísu vložíme do vroucí vody a ve vodní lázni zahříváme, až směs zhoustne. Vyndáme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec postupně přimícháme máslo. Vzniklým krémem pomažeme korpus dortu i po stranách a posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice vychladit.