Žloutkový dort s čokoládou
Ingredience
Cukr moučkový |
340 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Mouka pšeničná hrubá |
180 g |
Tuk |
30 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Čokoláda mléčná |
100 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme mouku, vyšleháme bílky se 100 g cukru do sněhu a přimícháme do těsta. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a nalijeme do ní těsto. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna přibližně 35 minut. Dort necháme vychladnout.
- Do kovové mísy nalijeme mléko, rozkvedláme v něm žloutky, přisypeme mouku, moučkový a vanilkový cukr, mísu vložíme do vroucí vody a ve vodní lázni zahříváme, až směs zhoustne. Vyndáme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec postupně přimícháme máslo. Vzniklým krémem pomažeme korpus dortu i po stranách a posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice vychladit.