Velikonoční tvarohový dezert

Ingredience


Cukr třtinový 50 g
Cukr vanilka 40 g
Kandované ovoce 120 g
Ořechy vlašské 60 g
Rozinky bílé 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Tvaroh měkký - nízkotučný 750 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce s dvojitým dnem vlijeme smetanu, do ještě studené smetany rozklepneme celé vejce, metličkou nad slabým ohněm šleháme, přisypeme cukr, vanilkový cukr, za stálého míchání přivedeme smetanu k varu, přidáme máslo a povaříme další 2 minuty, aby šlehačka zhoustla. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
  2. Tvaroh vložíme do misky, rozšleháme, potom přidáme vychladlou smetanu a šleháme dohromady. Přidáme rozinky, drobně nasekané ořechy, vsypeme mix kandovaného ovoce, podle vlastní chuti přisolíme, vařečkou směs promícháme a vložíme do čisté utěrky, kterou dobře stáhneme, pověsíme nad vysoký hrnec a necháme viset celou noc, aby odkapala voda.
  3. Ztuhlý tvaroh vybereme z utěrky, položíme na vhodný podnos, nakrájíme na úhledné porce a nabízíme.