Velikonoční tvarohový dezert
Ingredience
Cukr třtinový |
50 g |
Cukr vanilka |
40 g |
Kandované ovoce |
120 g |
Ořechy vlašské |
60 g |
Rozinky bílé |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
750 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce s dvojitým dnem vlijeme smetanu, do ještě studené smetany rozklepneme celé vejce, metličkou nad slabým ohněm šleháme, přisypeme cukr, vanilkový cukr, za stálého míchání přivedeme smetanu k varu, přidáme máslo a povaříme další 2 minuty, aby šlehačka zhoustla. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
- Tvaroh vložíme do misky, rozšleháme, potom přidáme vychladlou smetanu a šleháme dohromady. Přidáme rozinky, drobně nasekané ořechy, vsypeme mix kandovaného ovoce, podle vlastní chuti přisolíme, vařečkou směs promícháme a vložíme do čisté utěrky, kterou dobře stáhneme, pověsíme nad vysoký hrnec a necháme viset celou noc, aby odkapala voda.
- Ztuhlý tvaroh vybereme z utěrky, položíme na vhodný podnos, nakrájíme na úhledné porce a nabízíme.