Zapečená kapusta s houbami

Ingredience


Cibule 1 ks
Houby čerstvé 300 g
Kapusta hlávková 800 g
Petržel kudrnka 100 g
Rýže loupaná 150 g
Sádlo vepřové škvařené 80 g
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Strouhanka 200 g
Sůl 10 g
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na sádle osmahneme cibuli, pokrájenou nadrobno, přidáme nakrájené houby, orestujeme a necháme dusit 10 minut. Potom přidáme rýži a dvojnásobek vody, osolíme, zakryté dusíme dalších 10 minut. Mezitím rozdělíme kapustu na listy, které povaříme 5 minut v osolené vodě, slijeme, vychladlé nakrájíme na proužky.
  2. Pekáč vymažeme sádlem, klademe do něj střídavě vrstvu kapusty a vrstvu rýže s houbami, každou zalijeme částí smetany, posypeme strouhankou a nasekanou petrželkou. Poslední vrstvu by měla tvořit kapusta, kterou zasypeme strouhankou, strouhaným sýrem a polijeme rozpuštěným sádlem. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, až sýr zezlátne.