Zapečená kapusta s houbami
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
300 g |
Kapusta hlávková |
800 g |
Petržel kudrnka |
100 g |
Rýže loupaná |
150 g |
Sádlo vepřové škvařené |
80 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Strouhanka |
200 g |
Sůl |
10 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na sádle osmahneme cibuli, pokrájenou nadrobno, přidáme nakrájené houby, orestujeme a necháme dusit 10 minut. Potom přidáme rýži a dvojnásobek vody, osolíme, zakryté dusíme dalších 10 minut. Mezitím rozdělíme kapustu na listy, které povaříme 5 minut v osolené vodě, slijeme, vychladlé nakrájíme na proužky.
- Pekáč vymažeme sádlem, klademe do něj střídavě vrstvu kapusty a vrstvu rýže s houbami, každou zalijeme částí smetany, posypeme strouhankou a nasekanou petrželkou. Poslední vrstvu by měla tvořit kapusta, kterou zasypeme strouhankou, strouhaným sýrem a polijeme rozpuštěným sádlem. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, až sýr zezlátne.