Mleté maso s rýží na mexický způsob
Ingredience
Bujón hovězí |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
500 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
1 ks |
Rýže parboiled předvařená v sáčcích |
400 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
140 g |
Tabasco |
0.25 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
160 ml |
Bazalka sušená |
0.5 kávová lžička |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
50 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
50 g |
Oregano sušené |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Rajčata |
6 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 160 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky.
- V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut.
- V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu.
- Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem.
- Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.