Mleté maso s rýží na mexický způsob

Ingredience


Bujón hovězí 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 500 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Rajčata 1 ks
Rýže parboiled předvařená v sáčcích 400 g
Sýr Ementál (Primátor) 140 g
Tabasco 0.25 kávová lžička
Zakysaná smetana 160 ml
Bazalka sušená 0.5 kávová lžička
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 50 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 50 g
Oregano sušené 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Rajčata 6 ks
Sůl 2 kávová lžička
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky.
  2. V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut.
  3. V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu.
  4. Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem.
  5. Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.