Čokoládový koláč s višněmi
Ingredience
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
170 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Kakao |
20 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Rum bílý |
70 ml |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Višně |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Višně omyjeme, očistíme, zbavíme pecek a na 30 minut namočíme do bílého rumu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dortovou formu vymažeme 20 g másla a vysypeme polohrubou moukou.
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kakao, zbytek másla, 140 g cukru, vodu a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak ji necháme trochu vychladnout.
- V další misce ušleháme bílky do tuhého sněhu a po částech do něj zamícháme zbytek cukru, mouku a skořici. Opět promícháme a nakonec sníh spojíme s čokoládovou směsí. Promícháme a nalijeme do dortové formy. Navrch poklademe višně a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Po upečení necháme koláč zchladnout, vyjmeme z formy a podáváme. Sypeme moučkovým cukrem.