Čokoládový koláč s višněmi

Ingredience


Čokoláda hořká 100 g
Cukr krupice 170 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Kakao 20 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Rum bílý 70 ml
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Višně 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Višně omyjeme, očistíme, zbavíme pecek a na 30 minut namočíme do bílého rumu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dortovou formu vymažeme 20 g másla a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kakao, zbytek másla, 140 g cukru, vodu a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak ji necháme trochu vychladnout.
  3. V další misce ušleháme bílky do tuhého sněhu a po částech do něj zamícháme zbytek cukru, mouku a skořici. Opět promícháme a nakonec sníh spojíme s čokoládovou směsí. Promícháme a nalijeme do dortové formy. Navrch poklademe višně a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Po upečení necháme koláč zchladnout, vyjmeme z formy a podáváme. Sypeme moučkovým cukrem.