Jehněčí po staročesku
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
180 g |
Cibule |
150 g |
Jehněčí maso |
1000 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
6 ks |
Pepř černý celý |
6 ks |
Petržel kořen |
120 g |
Smetana zakysaná 14% |
250 ml |
Šťáva citrónová |
40 ml |
Sůl |
5 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso omyjeme a očistíme. Ve velkém hrnci uvedeme vodu k varu. Do vařící vody vložíme očištěnou, nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl, koření, maso a vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na nudličky. Vývar scedíme.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným přecezeným vývarem, mícháme dohladka. Povaříme, ochutíme solí a citronovou šťávou, opatrně zalijeme kysanou smetanou, necháme přejít varem a nakonec do omáčky vložíme maso.