Hrachová kaše s mlékem
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hrách žlutý |
320 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
80 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
8 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
- Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
- V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
- V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
- Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
- Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.