Hrachová kaše s mlékem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Hrách žlutý 320 g
Majoránka 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 80 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 8 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
  3. Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
  4. V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
  5. V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
  6. Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
  7. Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.