Bramborová kaše s hrachem a uzeným

Ingredience


Brambory 50 g
Cibule 2 ks
Hrách žlutý předvařený 25 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vepřový bok uzený 250 g
Voda pitná 2.5 dl
Zelí kysané 210 g
Kerblík 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předvařený hrách dáme do malého rendlíku, zalijeme 2.5 dl vody a pomalu ho uvaříme přibližně 30 minut. Omyjeme a oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky, Zalijeme je 3/4 litrem vody, přidáme 1 lžičku soli, 0.5 lžičky kmínu a uvaříme doměkka (vaříme je 20-25 minut).
  2. Očistíme a nadrobno nakrájíme cibuli. Uvařený hrách i brambory scedíme. Vodu z brambor zachytíme. Uvařený uzený bůček nakrájíme na kostky. Omytý kerblík nakrájíme nadrobno.
  3. Na masovém mlýnku pomeleme nahrubo uzený bůček, pak pomeleme najemno brambory s hráškem. Brambory s hráškem dáme do mísy.
  4. V pánvi rozpálíme máslo, na kterém zpěníme dorůžova cibuli, přidáme bůček, promícháme a osmažíme s cibulí dozlatova. Pak směs přimícháme k bramborám s hráškem. Kaši, pokud je velmi hustá, zředíme 0.5-1 dl vody z brambor a dochutíme solí a pepřem.
  5. Porce kaše rozdělíme na talíře a posypeme kerblíkem. Ke kaši podáváme kysané zelí.