Flambovaný koláč

Ingredience


Citronová kůra 20 g
Citronová šťáva 50 ml
Cukr moučkový 100 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 25 g
Hřebíček 5 g
Jablka 1000 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka polohrubá 270 g
Ořechy vlašské 200 g
Skořice mletá 15 g
Slivovice 100 ml
Tuk 25 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce a máslo, vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici uležet. Mleté ořechy promícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky. Těsto vyválíme na plát, plech pomažeme tukem, těsto na něj položíme, propícháme vidličkou, posypeme ořechovou směsí, poklademe plátky jablek, zakapeme citronovou šťávou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě 30 až 35 minut.
  2. Koláč vyndáme z trouby, do kovové misky nalijeme slivovici, zapálíme a koláč pokropíme.
  3. Jakmile alkohol dohoří, koláč naporcujeme a podáváme.