Flambovaný koláč
Ingredience
Citronová kůra |
20 g |
Citronová šťáva |
50 ml |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
25 g |
Hřebíček |
5 g |
Jablka |
1000 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
270 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Skořice mletá |
15 g |
Slivovice |
100 ml |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce a máslo, vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici uležet. Mleté ořechy promícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky. Těsto vyválíme na plát, plech pomažeme tukem, těsto na něj položíme, propícháme vidličkou, posypeme ořechovou směsí, poklademe plátky jablek, zakapeme citronovou šťávou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě 30 až 35 minut.
- Koláč vyndáme z trouby, do kovové misky nalijeme slivovici, zapálíme a koláč pokropíme.
- Jakmile alkohol dohoří, koláč naporcujeme a podáváme.