Hrachovo-kroupové karbanátky
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Cibule |
1 ks |
Hrách |
240 g |
Kroupy ječné |
100 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
3 polévková lžíce |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
9 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 156 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem si namočíme 240 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 2,5 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme čistou vodou (3,5 dl) a vaříme ho doměkka pomalu 1-1,5 hodiny. Poté dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 2,5-3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu doměkka. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat a pak je pomeleme na masovém strojku. Také pomeleme anglickou slaninu, očištěný česnek a cibuli. Vše v míse promícháme s pepřem, majoránkou, mletým chilli a vejci. Do směsi přimícháme asi 2 lžíce strouhanky na zahuštění.
- Vytvarujeme menší karbanátky, obalíme je ve strouhance a usmažíme dozlatova z obou stran na rozpáleném vepřovém sádle.
- Smažíme je přibližně 1-1,5 minuty z každé strany. Podáváme je teplé i studené.