Hrachovo-kroupové karbanátky

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Česnek 3 stroužek
Chilli koření mleté 2 špetka
Cibule 1 ks
Hrách 240 g
Kroupy ječné 100 g
Majoránka 1.5 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Strouhanka 6 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 9 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si namočíme 240 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 2,5 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme čistou vodou (3,5 dl) a vaříme ho doměkka pomalu 1-1,5 hodiny. Poté dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 2,5-3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu doměkka. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat a pak je pomeleme na masovém strojku. Také pomeleme anglickou slaninu, očištěný česnek a cibuli. Vše v míse promícháme s pepřem, majoránkou, mletým chilli a vejci. Do směsi přimícháme asi 2 lžíce strouhanky na zahuštění.
  2. Vytvarujeme menší karbanátky, obalíme je ve strouhance a usmažíme dozlatova z obou stran na rozpáleném vepřovém sádle.
  3. Smažíme je přibližně 1-1,5 minuty z každé strany. Podáváme je teplé i studené.