Bramborová baba s kroupami

Ingredience


Anglická slanina 80 g
Brambory 600 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka 2 kávová lžička
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 l
Kroupy malé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.
  2. Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.
  3. Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.
  5. Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.