Bramborová baba s kroupami
Ingredience
Anglická slanina |
80 g |
Brambory |
600 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Kroupy malé |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.
- Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.
- Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.
- Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.