Čočková kaše s kroupami a jarní cibulkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibulka jarní 4 ks
Čočka velkozrnná 200 g
Kroupy ječné 200 g
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Česnek 4 stroužek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku, přilijeme 6 dl vody s 0,5 lžičkou soli, přidáme bobkový list a kroupy uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 1 hodinu.
  2. Čočku přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 5 dl vody. Necháme ji asi hodinu namočenou, pak ji přivedeme k varu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak vodu scedíme, přilijeme čerstvou vodu (4 dl), přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky, 2 stroužky česneku. Čočku vaříme doměkka dalších 30-35 minut.
  3. Uvařené kroupy a čočku scedíme z přebytečné vody, z krup vyjmeme bobkový list, z čočky vyjmeme uvařený česnek a společně je promícháme. Vzniklou kaši dochutíme prolisovaným česnekem (2 stroužky), případně dochutíme solí.
  4. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a cibuli krátce osmažíme dorůžova.
  5. Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme omastkem s cibulkou, a podáváme.