Čočková kaše s kroupami a jarní cibulkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibulka jarní |
4 ks |
Čočka velkozrnná |
200 g |
Kroupy ječné |
200 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Česnek |
4 stroužek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku, přilijeme 6 dl vody s 0,5 lžičkou soli, přidáme bobkový list a kroupy uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 1 hodinu.
- Čočku přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 5 dl vody. Necháme ji asi hodinu namočenou, pak ji přivedeme k varu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak vodu scedíme, přilijeme čerstvou vodu (4 dl), přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky, 2 stroužky česneku. Čočku vaříme doměkka dalších 30-35 minut.
- Uvařené kroupy a čočku scedíme z přebytečné vody, z krup vyjmeme bobkový list, z čočky vyjmeme uvařený česnek a společně je promícháme. Vzniklou kaši dochutíme prolisovaným česnekem (2 stroužky), případně dochutíme solí.
- Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a cibuli krátce osmažíme dorůžova.
- Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme omastkem s cibulkou, a podáváme.