Máslový trdelník
Ingredience
Cukr moučkový |
50 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká |
350 g |
Ocet vinný |
25 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Zakysaná smetana |
50 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme máslo, žloutky, kysanou smetanu, špetku soli a ocet. Vypracujeme těsto a necháme chvíli uležet. Z těsta uválíme tenký plát, nařežeme na tři dlouhé pruhy, které namotáme na trdlo. Nemáme-li trdlo, použijeme kovovou rouru o síle pivní lahve. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny. Trdlo s těstem vyjmeme, trdlo opatrně vysuneme a trdelník necháme vychladnout.
- Posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku, a podáváme.