Máslový trdelník

Ingredience


Cukr moučkový 50 g
Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká 350 g
Ocet vinný 25 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme máslo, žloutky, kysanou smetanu, špetku soli a ocet. Vypracujeme těsto a necháme chvíli uležet. Z těsta uválíme tenký plát, nařežeme na tři dlouhé pruhy, které namotáme na trdlo. Nemáme-li trdlo, použijeme kovovou rouru o síle pivní lahve. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny. Trdlo s těstem vyjmeme, trdlo opatrně vysuneme a trdelník necháme vychladnout.
  2. Posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku, a podáváme.