Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Fazole 250 g
Kroupy ječné 150 g
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.85 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu.
  2. Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut.
  3. Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  4. Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou.
  5. V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
  6. Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme.