Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Fazole |
250 g |
Kroupy ječné |
150 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.85 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu.
- Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut.
- Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou.
- V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
- Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme.