Bílé zelí dušené v mléce
Ingredience
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
1.2 kg |
-
Doba přípravy: 8 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelí očistíme, odstraníme zvadlé a poškozené listy, rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a vložíme do vroucí vody. Vaříme zhruba pět minut. Zelí slijeme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudle.
- V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme pokrájené zelí, přidáme mouku, chvilku smažíme, poté vmícháme sůl, muškátový oříšek, cukr, ocet a vroucí mléko. Zelí dobře promícháme a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi půl hodiny za občasného míchání.