Bílé zelí dušené v mléce

Ingredience


Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 2 špetka
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 1.2 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelí očistíme, odstraníme zvadlé a poškozené listy, rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a vložíme do vroucí vody. Vaříme zhruba pět minut. Zelí slijeme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudle.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme pokrájené zelí, přidáme mouku, chvilku smažíme, poté vmícháme sůl, muškátový oříšek, cukr, ocet a vroucí mléko. Zelí dobře promícháme a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi půl hodiny za občasného míchání.