Smetanové řezy s vlašskými ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
0.5 kostka |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mléko polotučné |
500 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
125 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Plech vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Do mísy nasypeme mouku, uvnitř uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme trošku vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme vejce, 50 g másla, 50 g cukru, zbytek mléka, špetku soli a vypracujeme těsto. Zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
- V kastrůlku smícháme zbytek másla, zbytek cukru, vanilkový cukr, nasekané vlašské ořechy a zahříváme, dokud cukr nezkaramelizuje. Přimícháme 2 lžíce mléka a sundáme ze sporáku.
- Vykynuté těsto vyválíme a položíme na vymazaný plech. Těsto potřeme ořechovou směsí a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut.
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, vanilkový pudink a uděláme pudink. Pak pudink necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dotuha a pak přimícháme do zchladlého pudinku.
- Upečený korpus rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich podélně rozřízneme, natřeme pudinkovým krémem a zase spojíme.
- Řezy necháme 30 minut odpočívat v chladničce a pak podáváme.