Smetanové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 0.5 kostka
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Ořechy vlašské 200 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Mléko polotučné 500 ml
Smetana 12% (konzumní) 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  2. Do mísy nasypeme mouku, uvnitř uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme trošku vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme vejce, 50 g másla, 50 g cukru, zbytek mléka, špetku soli a vypracujeme těsto. Zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
  3. V kastrůlku smícháme zbytek másla, zbytek cukru, vanilkový cukr, nasekané vlašské ořechy a zahříváme, dokud cukr nezkaramelizuje. Přimícháme 2 lžíce mléka a sundáme ze sporáku.
  4. Vykynuté těsto vyválíme a položíme na vymazaný plech. Těsto potřeme ořechovou směsí a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut.
  5. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, vanilkový pudink a uděláme pudink. Pak pudink necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dotuha a pak přimícháme do zchladlého pudinku.
  6. Upečený korpus rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich podélně rozřízneme, natřeme pudinkovým krémem a zase spojíme.
  7. Řezy necháme 30 minut odpočívat v chladničce a pak podáváme.