Chléb bramborový kmínový

Ingredience


Brambory vařené 300 g
Cukr moučkový 1 špetka
Droždí 50 g
Kmín celý 30 g
Mouka pšeničná hladká 1000 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Ocet vinný 10 ml
Sůl 10 g
Voda pitná 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnku nalijeme 200 ml vlažné vody, přidáme 70 gramů mouky, droždí a špetku cukru. V teple necháme vyběhnout kvásek.
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozmačkané vařené brambory, sůl, kmín, přilijeme zbytek vody, ocet, kvásek a zpracujeme těsto. Důkladně několikrát prohněteme a necháme kynout půl hodiny. Nyní vytvoříme z těsta podlouhlý bochník. Plech posypeme hrubou moukou, položíme na něj bochník a necháme ještě chvíli dokynout. Chléb potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Do trouby přidáme plecháček s vodou a pečeme zvolna asi hodinu. Občas chléb potřeme vodou.
  3. Upečený chléb necháme vychladnout a potom krájíme na krajíce.