Chléb bramborový kmínový
Ingredience
Brambory vařené |
300 g |
Cukr moučkový |
1 špetka |
Droždí |
50 g |
Kmín celý |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
1000 g |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Ocet vinný |
10 ml |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do většího hrnku nalijeme 200 ml vlažné vody, přidáme 70 gramů mouky, droždí a špetku cukru. V teple necháme vyběhnout kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozmačkané vařené brambory, sůl, kmín, přilijeme zbytek vody, ocet, kvásek a zpracujeme těsto. Důkladně několikrát prohněteme a necháme kynout půl hodiny. Nyní vytvoříme z těsta podlouhlý bochník. Plech posypeme hrubou moukou, položíme na něj bochník a necháme ještě chvíli dokynout. Chléb potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Do trouby přidáme plecháček s vodou a pečeme zvolna asi hodinu. Občas chléb potřeme vodou.
- Upečený chléb necháme vychladnout a potom krájíme na krajíce.