Dýňový koláč s mandlovou krustou
Ingredience
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
150 ml |
Cukr krupice |
160 g |
Dýně |
450 g |
Mléko zahuštěné neslazené |
400 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Cukr třtinový |
150 g |
Mandle |
120 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Kousky dýně vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Kastrol přiklopíme pokličkou a 30 minut dusíme. Poté vodu slijeme a dýně rozmixujeme pomocí ručního mixéru.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. V míse smícháme mouku, sůl, máslo, 4 lžíce vody a vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme do kruhu a poté přeneseme do koláčové formy. Formu vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Poté vyjmeme z trouby.
- Dýňové pyré smícháme s kondenzovaným mlékem, vejce, cukrem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a promícháme. Dýňovou směs rozetřeme na předpečené těsto a znova vložíme do trouby.
- V kastrůlku rozpustíme máslo, přimícháme mandle, cukr a mícháme, dokud se máslo nevsákne.
- V troubě předehřejeme gril. Mandlovou hmotu rozetřeme na vychladlý koláč a vložíme na 5 minut grilovat do trouby. Necháme vychladnout, zdobíme zakysanou smetanou a podáváme.