Dýňový koláč s mandlovou krustou

Ingredience


Máslo čerstvé 180 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 l
Zakysaná smetana 150 ml
Cukr krupice 160 g
Dýně 450 g
Mléko zahuštěné neslazené 400 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Cukr třtinový 150 g
Mandle 120 g
Máslo čerstvé 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Kousky dýně vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Kastrol přiklopíme pokličkou a 30 minut dusíme. Poté vodu slijeme a dýně rozmixujeme pomocí ručního mixéru.
  2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. V míse smícháme mouku, sůl, máslo, 4 lžíce vody a vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme do kruhu a poté přeneseme do koláčové formy. Formu vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Poté vyjmeme z trouby.
  3. Dýňové pyré smícháme s kondenzovaným mlékem, vejce, cukrem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a promícháme. Dýňovou směs rozetřeme na předpečené těsto a znova vložíme do trouby.
  4. V kastrůlku rozpustíme máslo, přimícháme mandle, cukr a mícháme, dokud se máslo nevsákne.
  5. V troubě předehřejeme gril. Mandlovou hmotu rozetřeme na vychladlý koláč a vložíme na 5 minut grilovat do trouby. Necháme vychladnout, zdobíme zakysanou smetanou a podáváme.