Vepřové plněné závitky dušené na smetaně

Ingredience


Citrony 50 g
Cukr krupice 30 g
Divoké koření celé 3 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 120 g
Ocet kvasný lihový 50 ml
Okurky nakládané 75 g
Salám jemný 150 g
Slanina vepřová 75 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 25 g
Tuk 150 g
Vejce slepičí 3 ks
Vepřová kýta 750 g
Voda pitná 700 ml
Zelenina kořenová 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které tence rozklepeme a mírně osolíme.
  2. Do středu plátků naskládáme hranolky salámu a slaniny, čtvrtky natvrdo uvařených vajec, proužek okurek, maso s náplní zavineme a závitky upevníme nití nebo párátkem.
  3. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a na polovině tuku osmažíme. Přidáme koření, omytý, na plátky nakrájený citron a zastříkneme vodou.
  4. Do základu naskládáme závitky, mírně osolíme a za občasného přelévání šťávou dusíme téměř doměkka.
  5. Závitky vyjmeme a zbavíme nití nebo párátek. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou z druhé části tuku a prosáté mouky, zalijeme vodou s mlékem, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
  6. Ke konci varu omáčku přisolíme, přidáme cukr a ocet a přilijeme smetanu.
  7. Nakonec omáčku procedíme na závitky a krátce vše podusíme.