Vepřové plněné závitky dušené na smetaně
Ingredience
Citrony |
50 g |
Cukr krupice |
30 g |
Divoké koření celé |
3 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g |
Ocet kvasný lihový |
50 ml |
Okurky nakládané |
75 g |
Salám jemný |
150 g |
Slanina vepřová |
75 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
25 g |
Tuk |
150 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřová kýta |
750 g |
Voda pitná |
700 ml |
Zelenina kořenová |
100 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které tence rozklepeme a mírně osolíme.
- Do středu plátků naskládáme hranolky salámu a slaniny, čtvrtky natvrdo uvařených vajec, proužek okurek, maso s náplní zavineme a závitky upevníme nití nebo párátkem.
- Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a na polovině tuku osmažíme. Přidáme koření, omytý, na plátky nakrájený citron a zastříkneme vodou.
- Do základu naskládáme závitky, mírně osolíme a za občasného přelévání šťávou dusíme téměř doměkka.
- Závitky vyjmeme a zbavíme nití nebo párátek. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou z druhé části tuku a prosáté mouky, zalijeme vodou s mlékem, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
- Ke konci varu omáčku přisolíme, přidáme cukr a ocet a přilijeme smetanu.
- Nakonec omáčku procedíme na závitky a krátce vše podusíme.