Jahelník se sušenými meruňkami a brusinkami
Ingredience
Brusinky |
100 g |
Cukr moučkový |
150 g |
Jáhly - loupané proso |
200 g |
Meruňky |
200 g |
Ořechy lískové |
100 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
0.75 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou. V hrnci přivedeme k varu 3/4 litru vody, přidáme špetku soli, spařené jáhly a 20 minut povaříme. Musí vzniknout hustá kaše. Pak ji necháme zchladnout.
- V misce smícháme žloutky, cukr, skořici, sušené brusinky, lískové ořechy a pak vše přimícháme do jáhlové kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do jáhlové kaše.
- Pekáč vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj polovinu těsta. Pak poklademe sušené meruňky a zakryjeme druhou polovinou těsta. Vložíme do trouby a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia 30 minut.
- Po upečení necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.