Jahelník se sušenými meruňkami a brusinkami

Ingredience


Brusinky 100 g
Cukr moučkový 150 g
Jáhly - loupané proso 200 g
Meruňky 200 g
Ořechy lískové 100 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Voda pitná 0.75 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme je horkou vodou. V hrnci přivedeme k varu 3/4 litru vody, přidáme špetku soli, spařené jáhly a 20 minut povaříme. Musí vzniknout hustá kaše. Pak ji necháme zchladnout.
  2. V misce smícháme žloutky, cukr, skořici, sušené brusinky, lískové ořechy a pak vše přimícháme do jáhlové kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do jáhlové kaše.
  3. Pekáč vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj polovinu těsta. Pak poklademe sušené meruňky a zakryjeme druhou polovinou těsta. Vložíme do trouby a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia 30 minut.
  4. Po upečení necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.