Široké nudle s šafránem a slávkami

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cukr krupice 1 špetka
Kopr čerstvý 0.5 hrst
Máslo čerstvé 20 g
Mušle slávky 1 balení
Nudle široké 400 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 hrst
Rajčata 250 g
Šafrán 1 špetka
Šalotka 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 500 ml
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící olivového oleje.
  2. Pod tekoucí studenou vodou omyjeme slávky. Škeble, které jsou otevřené vyhodíme. Šalotky oloupeme, jednu najemno nakrájíme, druhou schováme na později. Česnek oloupeme a půlku ho rozetřeme. V hrnci rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje a nakrájenou šalotku na něm osmahneme. Přidáme třený česnek a slávky a vše podlijeme vínem a vodou.
  3. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme. Bylinky (kopr a 1/2 hrsti petrželky) opláchneme a osušíme. Zeleninu spolu s bylinkami přidáme do hrnce ke slávkám a osolené a opepřené vaříme na mírném ohni 8 - 10 minut přikryté pokličkou. Poté vývar přecedíme a povaříme, aby zhoustl. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Z těch otevřených vyjmeme maso a vložíme zpět do vývaru.
  4. Rajčata omyjeme a na každém nakrojíme křížek. Takto připravená rajčata spaříme horkou vodou, vykrojíme zelené okolí stopky a oloupeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadýrek a dužinu pokrájíme na kostičky.
  5. Připravíme si druhou šalotku a zbytek česneku. Nakrájíme ji na velmi jemné kousky, česnek utřeme. V pánvi rozpálíme 1/2 lžíce olivového oleje, přidáme šalotku a česnek a osmahneme. Kostičky rajčat a bouquet garni vložíme do pánve k šalotce a česneku a na mírném ohni chvíli povaříme. Poté bylinky vyjmeme a omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
  6. Petrželku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj těstoviny, promícháme a těstoviny krátce ohřejeme. Přidáme slávky, šafrán a rajčatovou omáčku, vše promícháme a v případě potřeby ještě jednou dochutíme. Těstoviny upravíme na talíře a posypané petrželkou podáváme.