Bramborovo-smetanová polévka

Ingredience


Brambory 1 kg
Kmín celý 1.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1.7 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl,(1.5 lžičky), kmín a brambory uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut.
  2. V rendlíku s 5dl vody si uvaříme vejce natvrdo. Vaříme je 8-10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a nakrájíme ji nadrobno.
  3. Z uvařených brambor odlijeme 4-6 dl vývaru a zachytíme ho. Do zbývajících brambor přilijeme smetanu a směs rozmixujeme na řídký krém. Podle potřeby přimícháme 1-2 dl vývaru z brambor, aby jsme polévku zředili a necháme ji přejít varem.
  4. Přimícháme petrželku a případně dosolíme podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, zalijeme polévkou a podáváme.