Nákyp z vařeného kuřete

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Cibule 1 ks
Kuře 1.8 kg
Pepř černý celý 1 g
Petržel - nať 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 3 ks
Voda pitná 1.8 l
Mandle 80 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká 60 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 180 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.
  2. Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.
  3. Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.
  4. V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.
  5. Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.
  6. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.
  7. Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.