Nákyp z vařeného kuřete
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Kuře |
1.8 kg |
Pepř černý celý |
1 g |
Petržel - nať |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
3 ks |
Voda pitná |
1.8 l |
Mandle |
80 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
60 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
180 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.
- Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.
- Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.
- V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.
- Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.
- Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.
- Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.