Pilaf prosný v orientálním stylu

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 6 ks
Datle 125 g
Dýňová semínka 2 polévková lžíce
Kešu oříšky pražené 125 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Olej sezamový 2 kávová lžička
Paprika oranžová 1 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pomeranče 1 ks
Proso loupané - jáhly 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 6 dl
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do velkého hrnce dáme proso a pražíme 5 minut za občasného zatřesení, dokud z hrnce nezačne praskat a vystřelovat.
  2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibulku, rozetřený česnek, nakrájenou papriku na kostky, zázvor a smažíme 3 minuty. Přidáme proso a nalijeme vodu.
  3. Pomeranč oloupeme a kůru dáme do pánve. Vymačkáme pomerančovou šťávu do pánve, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Odstavíme, vmícháme vypeckované datle a sezamový olej a necháme stát 10 minut.
  4. Vyndáme pomerančovou kůru a vmícháme pražené kešu oříšky.
  5. Přendáme do servírovací mísy, posypeme dýňovými semínky a ihned podáváme.