Pilaf prosný v orientálním stylu
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
6 ks |
Datle |
125 g |
Dýňová semínka |
2 polévková lžíce |
Kešu oříšky pražené |
125 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Olej sezamový |
2 kávová lžička |
Paprika oranžová |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pomeranče |
1 ks |
Proso loupané - jáhly |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
6 dl |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do velkého hrnce dáme proso a pražíme 5 minut za občasného zatřesení, dokud z hrnce nezačne praskat a vystřelovat.
- V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibulku, rozetřený česnek, nakrájenou papriku na kostky, zázvor a smažíme 3 minuty. Přidáme proso a nalijeme vodu.
- Pomeranč oloupeme a kůru dáme do pánve. Vymačkáme pomerančovou šťávu do pánve, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Odstavíme, vmícháme vypeckované datle a sezamový olej a necháme stát 10 minut.
- Vyndáme pomerančovou kůru a vmícháme pražené kešu oříšky.
- Přendáme do servírovací mísy, posypeme dýňovými semínky a ihned podáváme.