Valašská kyselica s houbami a klobásou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
250 g |
Houby sušené |
4 polévková lžíce |
Klobása ostravská |
240 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
0.5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.4 l |
Zelí kysané |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.
- Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.
- K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.
- V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.
- Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.