Valašská kyselica s houbami a klobásou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 250 g
Houby sušené 4 polévková lžíce
Klobása ostravská 240 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 0.5 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 80 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.4 l
Zelí kysané 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.
  2. Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.
  3. K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.
  4. V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.
  5. Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.