Slovenská bílá fazolová polévka

Ingredience


Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Fazole bílé 100 g
Klobása uzená 200 g
Kroupy ječné 50 g
Libeček 0.5 polévková lžíce
Majoránka 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 1 kávová lžička
Slanina vepřová 80 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.35 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malé bílé fazole den předem přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a namočíme do 2,5 dl vody.
  2. Druhý den vodu z fazolí slijeme, přidáme dobře promyté kroupy, přilijeme 1 litr vody, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a společně pomalu vaříme doměkka, přibližně 1 hodinu. Občas polévku promícháme.
  3. Mezitím očistíme česnek s cibulí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky a domácí uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme snítku petrželové a celerové natě a malou snítku libečku. Bylinky svážeme a vložíme do polévky. Po 20 minutách vaření je vyjmeme.
  4. V pánvi si rozehřejeme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli, kterou zpěníme, přimícháme k ní hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Přimícháme papriku, pepř, jíšku s cibulkou zředíme 1 dl studené vody a vymícháme ji dohladka. Za stálého míchání jíšku zavaříme do polévky, přibližně 20 minut před dovařením.
  5. V druhé pánvi rozpálíme trošku sádla (lžičku), na kterém si osmažíme kolečka klobásy, poté ji vložíme do polévky a vaříme přibližně 15 minut.
  6. Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, slaninové škvarky, polévku dochutíme solí a podáváme.