Slovenská bílá fazolová polévka
Ingredience
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Fazole bílé |
100 g |
Klobása uzená |
200 g |
Kroupy ječné |
50 g |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
80 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.35 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Malé bílé fazole den předem přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a namočíme do 2,5 dl vody.
- Druhý den vodu z fazolí slijeme, přidáme dobře promyté kroupy, přilijeme 1 litr vody, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a společně pomalu vaříme doměkka, přibližně 1 hodinu. Občas polévku promícháme.
- Mezitím očistíme česnek s cibulí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky a domácí uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme snítku petrželové a celerové natě a malou snítku libečku. Bylinky svážeme a vložíme do polévky. Po 20 minutách vaření je vyjmeme.
- V pánvi si rozehřejeme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli, kterou zpěníme, přimícháme k ní hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Přimícháme papriku, pepř, jíšku s cibulkou zředíme 1 dl studené vody a vymícháme ji dohladka. Za stálého míchání jíšku zavaříme do polévky, přibližně 20 minut před dovařením.
- V druhé pánvi rozpálíme trošku sádla (lžičku), na kterém si osmažíme kolečka klobásy, poté ji vložíme do polévky a vaříme přibližně 15 minut.
- Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, slaninové škvarky, polévku dochutíme solí a podáváme.