Hovězí rolka plněná žampiony a brusinkami
Ingredience
Anglická slanina |
120 g |
Brusinky |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule červená |
1 ks |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
3 kg |
Máslo čerstvé |
75 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Solamyl - bramborový škrob |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno madeira |
125 ml |
Voda pitná |
1 dl |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Žampiony očistíme a nadrobno nakrájíme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.
- Rozpálíme velkou pánev, orestujeme na ní slaninu, pak přidáme máslo, nadrobno pokrájenou červenou cibuli, česnek a žampiony. Opečeme dozlatova.
- Nakonec přimícháme sušené brusinky, strouhanku, pomerančovou kůru, promícháme a přilijeme trošku vody. Pak přimícháme najemno nasekanou pažitku, osolíme a opepříme.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Roštěnec očistíme, rozřízneme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Doprostřed masa klademe připravenou směs ze slaniny a žampionů, srolujeme a zajistíme pomocí kuchyňské nitě.
- V pekáči rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Pak vložíme pekáč i s rolkou do trouby a pečeme 105 minut. Maso vyjmeme z pekáče a udržujeme v teple.
- Výpek z masa nalijeme do kastrůlku, přilijeme zeleninový vývar, madeiru a povaříme asi 10 minut. Nakonec omáčku zahustíme máslem, škrobem a dobře promícháme.
- Maso krájíme na plátky, servírujeme na talíře a přelijeme omáčkou. Zdobíme najemno nasekanou petrželkou.