Dušené hovězí maso v marinádě
Ingredience
Ananas |
2 plátek |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Hovězí maso zadní |
1 kg |
Mrkev kořen |
2 ks |
Žampiony čerstvé |
100 g |
Zelí čínské |
150 g |
Ananasová šťáva |
100 ml |
Cibule |
1 ks |
Omáčka sójová |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
2 špetka |
Solamyl - bramborový škrob |
10 g |
Šťáva jablečná 100% |
100 ml |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 155 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme na plátky, dva řapíky celeru i s listy nakrájíme nadrobno, očištěné mrkve na kolečka, plátky ananasu kompotovaného na kostky, oprané a okapané čínské zelí na nudličky, žampiony očistíme a nakrájíme na půlky. Na marinádu v misce promícháme pokrájenou cibuli, jablečnou a ananasovou šťávu, sójovou omáčku, skořici, zázvor a sůl.
- Očištěné, omyté a osušené maso vložíme do mísy, přelijeme marinádou a pod fólií necháme v chladničce den marinovat (maso občas obrátíme).
- Maso vložíme do kastrolu, přelijeme marinádou a na velkém plameni přivedeme do varu. Poté plamen zmírníme a pod poklicí dusíme (dbáme, aby se maso nepřichytilo dna, občas ho v kastrolu obrátíme). Po dvou hodinách přidáme k masu všechnu připravenou zeleninu a pod poklicí dusíme ještě asi 20 minut.
- Udušené maso a zeleninu vyjmeme na mísu a držíme na teple. V hrnečku rozmícháme vodu se Solamylem a zašleháme do šťávy. Povaříme do omáčka zhoustne.
- Na nahřátou servírovací mísu naskládáme nakrájené maso, obložíme zeleninou a přelijeme omáčkou.