Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Vepřová plec |
500 g |
Vepřový bok uzený |
250 g |
Voda pitná |
1.7 l |
Žemle tmavá |
500 g |
Žemle tuková |
500 g |
Cukr krupice |
2 špetka |
Droždí |
50 g |
Mléko čerstvé polotučné |
3 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.
- Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.
- Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
- Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
- Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.
- Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
- Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.