Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Libeček 0.5 polévková lžíce
Majoránka 2 kávová lžička
Muškátový oříšek 2 špetka
Nové koření mleté 2 špetka
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 2.5 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Vepřová plec 500 g
Vepřový bok uzený 250 g
Voda pitná 1.7 l
Žemle tmavá 500 g
Žemle tuková 500 g
Cukr krupice 2 špetka
Droždí 50 g
Mléko čerstvé polotučné 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.
  2. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.
  3. Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
  4. Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
  5. Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
  7. Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.