Zelné závitky na kysaném zelí

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Majoránka 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže dušená 100 g
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 400 g
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 300 ml
Zelí hlávkové bílé 1 kg
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Zelí kysané 300 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Protlak rajčatový 120 g
Sůl 1 špetka
Vývar drůbeží 180 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.
  2. Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.
  3. Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.
  4. Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
  5. Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.