Zelné závitky na kysaném zelí
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže dušená |
100 g |
Sádlo vepřové škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
400 g |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
300 ml |
Zelí hlávkové bílé |
1 kg |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Zelí kysané |
300 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
120 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar drůbeží |
180 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.
- Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.
- Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.
- Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
- Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.