Kopřivová nádivka s uzeným
Ingredience
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
30 g |
Fialka list |
1 polévková lžíce |
Kopřiva |
150 g |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
3.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Řebříček |
0.5 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
3 ks |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
420 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Bylinky: mladé listy z kopřiv, petrželku, žebříček, listy fialek, listy celeru i libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
- Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim půl lžičky cukru, zalijeme je 2,5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- Uzené vařené maso rozkrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky, 7 vajec, utřený česnek, bylinky, hrubou mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření, mletý zázvor a důkladně vyhněteme těsto s kváskem. Mělo by být spíš tužší, pokud by však bylo až příliš tuhé, přidáme cca 1 dl mléka.
- Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla, vysypeme strouhankou a těsto rozetřeme. Necháme v teple vykynout minimálně 20 - 30 minut.
- Vykynuté těsto vložíme do trouby, předehřáté na 190°C a pomalu pečeme do zlatohněda (35 - 45 minut
- Upečenou nádivku podáváme teplou nebo studenou.