Kopřivová nádivka s uzeným

Ingredience


Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Droždí 30 g
Fialka list 1 polévková lžíce
Kopřiva 150 g
Libeček 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 3.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Řebříček 0.5 polévková lžíce
Rohlíky bílé 3 ks
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Uzené maso vařené 420 g
Vejce slepičí 7 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bylinky: mladé listy z kopřiv, petrželku, žebříček, listy fialek, listy celeru i libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
  2. Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim půl lžičky cukru, zalijeme je 2,5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  3. Uzené vařené maso rozkrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky, 7 vajec, utřený česnek, bylinky, hrubou mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření, mletý zázvor a důkladně vyhněteme těsto s kváskem. Mělo by být spíš tužší, pokud by však bylo až příliš tuhé, přidáme cca 1 dl mléka.
  4. Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla, vysypeme strouhankou a těsto rozetřeme. Necháme v teple vykynout minimálně 20 - 30 minut.
  5. Vykynuté těsto vložíme do trouby, předehřáté na 190°C a pomalu pečeme do zlatohněda (35 - 45 minut
  6. Upečenou nádivku podáváme teplou nebo studenou.