Vepřové kotlety s omáčkou Mornay

Ingredience


Kečup 4 polévková lžíce
Olej rostlinný 80 ml
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Strouhanka 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Vepřové kotlety 4 ks
Voda pitná 40 ml
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř cayenský 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 2 špetka
Sýr Eidam cihla 45% 100 g
Vývar drůbeží 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme.
  2. Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.