Vepřové kotlety s omáčkou Mornay
Ingredience
Kečup |
4 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
80 ml |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vepřové kotlety |
4 ks |
Voda pitná |
40 ml |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Eidam cihla 45% |
100 g |
Vývar drůbeží |
100 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme.
- Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.